Select

Ο βοηθητικός ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση του άγχους

By admin on 24 Απριλίου 2014

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας ,η αβεβαιότητα για το αύριο και οι προσωπικές απογοητεύσεις , καταβάλλουν την ψυχολογία του ανθρώπου και του δημιουργούν έντονο άγχος, μέσα στην προσπάθειά του να τα διαχειριστεί. Η καταπολέμηση του άγχους δεν είναι εύκολη υπόθεση και συνήθως ο άνθρωπος στρέφεται  προς στο φαγητό, γιατί αισθάνεται ότι τον ανακουφίζει προσωρινά από τα αρνητικά συναισθήματα.

Το φαγητό όμως , δεν είναι σε θέση να εξαλείψει μια αγχώδη κατάσταση. Ωστόσο, μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προσφέρει ένα οπλοστάσιο ισχυρών θρεπτικών ουσιών που θωρακίζουν τον οργανισμό σε δύσκολες στιγμές.

Ας δούμε λοιπόν, μερικές τροφές  που θεωρούνται ευεργετικά για την καταπολέμηση του άγχους :

  1. Η βρώμη ως σύνθετος υδατάνθρακας , προκαλεί την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία είναι ορμόνη που προάγει την καλή ψυχική διάθεση. Ταυτόχρονα  η βρώμη, βοηθά και στην καταπολέμηση του  άγχους , λόγω των ηρεμιστικών της ιδιοτήτων.
  2. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε  βιταμίνες  Ε και Ω-6 ,τα οποία έχουν την ικανότητα να χαλαρώνουν τους μύες, να προλαμβάνουν τις αρρυθμίες και να διευκολύνουν τον ύπνο. Η κατανάλωση 6τμχ ημερησίως, θεωρείται ιδανική ποσότητα.
  3. Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία είναι γνωστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες στον οργανισμό. Επίσης, ο φλοιός τους  τα προστατεύει, οπότε η κατανάλωση τους μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή,  αποτελώντας  μια  «τονωτική ένεση» στον οργανισμό στις δύσκολες στιγμές της καθημερινότητας
  4. Τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος) , λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε  Ω-3 παίζουν ρόλο στην καταπολέμηση του άγχους.
  5. Τα  πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε μη-αιμικό σίδηρο και σε μαγνήσιο, που αποτελούν  την ιδανική επιλογή για την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος  και την αποφυγή εμφάνισης άγχους  με τις όσο δυνατόν λιγότερες θερμίδες.
  6. Η κατανάλωση  λευκού κρέατος (φιλέτο κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι) , διεγείρει τους  νευροδιαβιβαστές  του εγκεφάλου (L-tryptophane, δρα ευεργετικώς ενεργοποιώντας την L-serotonine) και τονώνει  την ψυχική διάθεση.
  7. Τα αποξηραμένα φρούτα, θεωρούνται ιδανική λύση, ως προς την τόνωση του οργανισμού και την ψυχική ευφορία. Προσφέρουν στον μέγιστο βαθμό τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων. Πρέπει να καταναλώνονται στο 1/3 των αντίστοιχων φρέσκων φρούτων.
Loading